ISO Normy - Pracovní oděvy - Norma EN ISO 2047

Co je to Norma EN ISO 20471 (původně EN 471)? 

Výstražné oděvy jsou rozděleny do tří skupin podle minimální plochy použitých materiálů. Dále stanovuje počet reflexních prvků a jejich rozmístění. ISO normy jsou rozděleny do jednotlivých tříd, jejich podrobnosti jsou popsány níže. 

U vyšších bezpečnostních tříd je například vyžadováno, aby pruhy ohraničovaly postavu, proto třeba samotná vesta nestačí. Je vhodné, aby oblečení mělo také vertikální reflexní prvky, které zajistí, že bude uživatel dobře vidět i v předklonu. 

HH_highvis0131 (1)

Norma EN  ISO 20471 se dělí do tří tříd 

  • Třída 1: vhodná pro pracovníky nepohybující se na pozemních komunikacích nebo kolejištích. Tito pracovníci by se měli setkávat s provozem do rychlosti 30 km/h
  • Třída 2: vhodná pro pracovníky pohybující se na silnicích a kolejištích bez provozu nebo v jejich blízkosti. Rychlost okolních vozidel nesmí přesáhnout 60 km/h
  • Třída 3: zajišťuje nejvyšší stupeň ochrany. Ten využijí pracovníci pohybující se na silnicích a kolejištích nebo v jejich blízkosti s alespoň částečným provozem.

Minimální požadavky EN ISO 20471

Při práci na pozemních komunikacích a kolejištích, na kterých neprobíhá žádný provoz (nové komunikace oprava stávajících komunikací s úplným vyloučením provozu) a v jejich blízkosti, je minimální třída oděvu 2. 

Pro práci na pozemních komunikacích a kolejištích, na kterých není zcela vyloučen provoz a v jejich blízkosti, je minimální třída kompletu oděvu 3. 

Výstražné oděvy s vysokou viditelností by měly být používány v minimální kombinaci: pracovní kombinéza, reflexní mikinareflexní kalhoty s náprsníkem a šlemi nebo kalhoty s opaskem doplněné kabátem nebo reflexní vestou splňující požadavky odpovídající třídy podle EN ISO 20471: 2013 (kombinéza třída 2 příp. třída 3 je-li požadována, kalhoty třída 1, vesta nebo kabát třída 2 příp. třída 3 podle požadavku).

Vybírejte z kompletní nabídky reflexního oblečení Helly Hansen.